Watermelon W E ♡ B O O K S - Four - Veronica Roth Watermelon

 

I boken Four får man ta del av fyra noveller om just Four (Tobias) och dessutom tre scener ur Divergent, allt detta ur Tobias perspektiv. För att läsa den här boken och även recensionen, så bör du ha läst alla tre böckerna i trilogin; Divergent, Insurgent och Allegiant.

Den första novellen heter Falangbytaren. Den handlar om Four innan han kom till De tappra, då han bodde hos De osjälviska och hur hans vistelse hos De tappra tar sin början. Man får vara med om hans lämplighetstest där han, med strikta instruktioner, försöker dölja att han är divergent, på order av sin pappa. 
Man får även följa med honom i hemmet där han i hemlighet gör uppror mot sin pappa som misshandlar honom. Hur han gör beslutet att byta till De tappra för att komma ifrån sin pappa. 
När han byter till De tappra börjar initieringen direkt. Han klarar de första utmaningarna: hoppa på tåget, hoppa av tåget och hoppa ner i hålet till De tappra. Han utmärker sig inte men hänger ändå inte efter. Enda tills de kommer till delen när de ska möta sina skräcklandskap. Där överträffar han alla andra, med bara fyra rädslor och det är där det legendariska smeknamnet kommer till världen. 

Den andra novellen heter Novisen. Där får man följa hur Four går från novis till medlem av De tappra. Man får följa hans initiering där han slåss, skjuter och möter sitt skräcklandskap. Hans instruktör Amar upptäcker efter ett tag att han är divergent och hjälper honom därefter att dölja det för Jeanine Matthews (De lärdas ledare som kämpar med att utrota divergenta).
Four blir inte bara en medlem av De tappra på pappret. Han deltar i galna upptåg, utmaningar och dejter. För första gången i sitt liv möter han folk som tycker om honom (förutom hans mamma som gick bort när Four var yngre). Han får vänner som stöttar honom och får honom att le. 
Den tredje novellen heter Sonen. Nu är Four medlem av De tappra och det är dags för honom att välja var han vill arbeta. Han har placerat sig högst upp i rankningen från initieringen, vilket betyder att han har tillgång till det högsta jobbet, nämligen att sitta med i ledningen för De tappra. Helst vill han gå i Amars fotsteg men ger det i alla fall en chans. Ett par andra personer har också visat sig lämpliga och de ska gå igenom ett träningsprogram för att se vem som är bäst lämpad för jobbet. 
Four upptäcker att Max (ledaren för De tappra) som håller i träningsprogrammet, har något lurt för sig med Jeanine Matthews. De tappra visar sig vara mindre perfekta än vad Four först trott. Den personen som de verkligen söker för jobbet att sitta med i ledningen är någon lättmanipulerad, en docka som de kan dra i trådarna och styra. Four får nog och lämnar träningsprogrammet för att istället jobba som instruktör och i kontrollrummet.
Samtidigt får han ett mystiskt meddelande från någon som inte skulle kunna vara från någon annan än hans pappa. Vissa saker som står i meddelandet är det bara han som kan känna till. Meddelandet uppmanar Four att komma till perrongen där han först hoppade på tåget till De tappra vid en viss tidpunkt. Men väl där möter han inte sin pappa, utan någon annan nära besläktad.

Den fjärde novellen heter Förrädaren. Nu har Tris kommit in i bilden och alla vi som har läst boken Divergent vet vad som händer då så jag tänkte inte gå in på det. Det vi inte vet är att Four försöker ta reda på vad det är Max och Jeanine håller på med. Detta betyder att han bryter mot reglerna och därmed mot sin falang. 
Initieringen har också förändrats sen Four gick igenom den. Den är mycket hårdare och folk åker ur falangen var och varannan dag. Allt på grund av Erik, som blev personen som fick sitta i ledningen. Ibland tycker Four att det går för långt och säger då ifrån. Där bryter han mot ännu fler regler och bryter ännu mer mot sin falang.

De små korta utvalda scenerna ut Tobias perspektiv i slutet är dessa: "Första hopparen-Tris!"
"Passa dig, Tris." "Du ser bra ut, Tris"

Den här boken skulle jag vilja säga är min favorit i serien, men den skulle ju inte vara bra om man inte hade läst serien. Four är en sådan intressant karaktär. Han har både en stenhård sida som han visar för omvärlden, en kärleksfull sida som han visar för Tris och inom sig har han så mycket smärta från barndomen. 
De små utvalda scenerna med Tris i slutet är självklart min favorit, jag älskar dem tillsammans. FOURTRIS FOREVER!
 Jag vet inte riktigt vad jag ska säga...förutom detta LÄS DEN!
 
Bokrecension, Four,

2 kommentarer

:-) :-)

18 Jan 2015 13:23

Är det där en till del i serien? Visste inte att den fanns!

Svar: Det skulle man kunna säga. Du borde absolut läsa den om du inte har gjort det! :)
Bokslukare

Lisa

18 Jan 2015 13:24

Kan du inte göra typ 10 bästa böckrna 2014? skulle vara kul

Svar: Jaa, den ligger uppe nu!
Bokslukare

Kommentera

Publiceras ej
LÄSER JUST NU City of Heavenly Fire - Cassandra Clare