Watermelon W E ♡ B O O K S - Suddig linje mellan gott och ont Watermelon
TITEL: Den Unga Eliten
FÖRFATTARE: Marie Lu
SERIE: Den Unga Eliten #1
 SUMMERING
Blodfebern slår hårt mot landet som är Adelinas hem. Dödssiffrorna är skyhöga. De få barn som överlever är märkta för livet, på mer än ett sätt. Man kallar de malfettopå grund av deras konstiga ärr och skiftande hårfärger. En del lär också ha fått med någon sorts förmåga som souvenir från blodfebern. Konstiga, övernaturliga krafter.
     Adelina fick ett mindre öga och silverhår som minne av sjukdomen. Förmågorna som alla pratar om, verkar ha undgått henne. Adelinas far är däremot inte lika säker på det. Eftersom att han inte kan gifta bort en malfetto-dotter, är han istället fast besluten att dra nytta av henne på något annat sätt. Med hela sin förmåga försöker han locka fram något övernaturligt i henne. Hans strategier är inte alltid särskilt milda.
     En dag sitter två män nere i köket och talar med varandra. Den ena är Adelinas far, men den andra är okänd för henne. Hon själv sitter gömd uppe i trappan och lyssnar på samtalet. Efter ett tag står det klart vem den andra mannen är. Någon har trots allt nappat på faderns försök att gifta bort henne. Där begick fadern sitt första misstag. Adelina rymmer samma natt. Hästen tar henne en lång bit innan någon kommer ikapp henne. Ur mörkret stiger mycket riktigt fadern fram, som hon fruktat. Där begick han sitt andra misstag. För tillslut har han lyckats nå något kraftfullt inom henne. Saken är den att förmågan är mörk och svårkontrollerad, och att han har behandlat Adelina illa i många, många år. 
FUNDERING
Många har säkert läst Marie Lus tidigare serie; Legend. Om ni har gjort det, är jag säker på att ni också har haft ont i ögonen, sömnbrist och varit helt bortkopplade från världen i några dagar. Den boken går verkligen inte att lägga ifrån sig. Förväntningarna på den här boken var därför, som ni kanske förstår, väldigt höga. 
     För en gångs skull är huvudkaraktären inte genomgod. Adelina har en dragning till mörkret, vilket man ständigt påminns om under bokens gång. Spänningstermometern stiger några grader, samtidigt som risken för att förutse vad som ska hända minskar. Det är alltid kul med något som bryter från det vanliga.
     Inte heller den sedvanliga kampen, de "goda" mot de "onda",  stod det helt rätt till med. Ibland var det svårt att identifiera vilken som var vilken. Det var snarare de onda mot de mindre onda. Vilka ska man lita på? Kan man lita på någon?
     Om jag hade fått önska något, skulle det vara att boken var lite längre. 300 sidor var för lite för att beskriva Adelinas okända värld. Man fick ta del av de viktigaste händelserna. Resten som fyller ut och gör det till en komplett historia hoppades över. 
     Så motsvarade boken förväntningarna? Nej, tyvärr. Var det en bra bok? Absolut.
Bokrecension, Den Unga Eliten, Marie Lu,

1 kommentarer

Anonym

17 Feb 2016 08:00

Spännande bok och bra skriven recension!

Svar: Tack!
Bokslukare

Kommentera

Publiceras ej
LÄSER JUST NU City of Heavenly Fire - Cassandra Clare